VATANDAŞ FOTOĞRAF DEĞİL, SONUÇ İSTİYOR!
Vatandaş sosyal medyada fotoğraf görmek istemiyor.Vatandaş sonuç istiyor. Çünkü Maltepelinin artık görmek istediği şey ziyaret fotoğrafları değil; çözülmüş dosyalar, net takvimler ve başlayan projeler.

Sevgi Yazıcı Özdemir
sevgiozdemir@gmail.com -VATANDAŞ FOTOĞRAF DEĞİL, SONUÇ İSTİYOR!
Maltepe’de kentsel dönüşüm siyaseti: Yıllardır çözülemeyen Başıbüyük ve Esenkent dosyası şimdi mi hatırlandı?
Maltepelinin artık makam kapılarında çekilen fotoğraflara değil, imzalanan protokollere; açıklamalara değil, başlayan inşaatlara; verilen sözlere değil, teslim edilen konutlara ihtiyacı var. Çünkü vatandaş sosyal medyadan fotoğraf istemiyor. Sonuç istiyor.
Yıllardır çözülemeyen dosya, şimdi mi hatırlandı?
Başıbüyük ve Esenkent’te vatandaşların yıllardır beklediği kentsel dönüşüm için yeni bir siyasi tartışma başladı. AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Serkan Bahadır’ın uzun süredir Bakanlık ve TOKİ nezdinde yürüttüğü temasların ardından, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen’in son günlerde İl Müdürlüğü ve ilgili birimlerle gerçekleştirdiği görüşmeler dikkat çekti.
Maltepe’de özellikle Başıbüyük ve Esenkent’te kentsel dönüşüm yıllardır vatandaşların en önemli beklentileri arasında.
Tam da bu nedenle son günlerde yaşanan gelişmeler, “Maltepe’nin dönüşümü için kim gerçekten ne yaptı?” sorusunu yeniden gündeme getirdi.
Dosyanın geçmişi ortada
Başıbüyük’teki dönüşüm meselesinin yeni bir konu olmadığı resmi ve yerel kaynaklara yansıyan bilgilerle de görülüyor.
TOKİ’nin geçmiş yıllarda Başıbüyük’te 305 konutluk kentsel dönüşüm ve gelişim projesi için ihale gerçekleştirdiği biliniyor. Ayrıca Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda Başıbüyük’te iki etapta toplam 605 konut üretildiği ve bölgede yeni dönüşüm çalışmalarının planlandığı ifade edilmişti.
Ancak bugün gelinen noktada özellikle kalan alanlarla ilgili sorun hala çözülebilmiş değil.
Nisan ayında Başıbüyük Muhtarı Ayhan Karpuz'un açıklamaları ise dosyanın kilitlendiği noktayı oldukça açık biçimde ortaya koydu.
Karpuz, 400 dönümden fazla kalan arazinin tapusunun belediyede bulunduğunu, Bakanlığın ise arazinin bedelsiz devredilerek konut yapılmasını istediğini belirterek, iki kurum arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sürecin ilerlemediğini söyledi.
Yani mesele bugün ortaya çıkmış bir mesele değil.
Peki şimdi ne değişti?
Tam da bu noktada son gelişmeler dikkat çekiyor.
Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, 1 Eylül'de İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur ile bir araya geldi.
Görüşmede Maltepe’deki kentsel dönüşüm alanları, eski yapı stokunun yenilenmesi ve karşılaşılan sorunların çözümü ele alındı.
Elbette bir belediye başkanının özellikle muhalefet partinin belediye başkanının kentsel dönüşüm için ilgili kurumlarla görüşmesi son derece normal ve çok değerli.
Ancak Maltepelilerin sormaya hakkı olan soru başka:
Bu dosya yıllardır masadayken, neden şimdi yeniden ve bu kadar görünür biçimde gündeme taşınıyor?
Çünkü vatandaş açısından önemli olan fotoğraf vermek ya da makam ziyaretinde bulunmak değil; arazinin önündeki engelin kaldırılması ve dönüşümün başlaması.
Bahadır’ın sahadaki mesaisi de
göz ardı edilmemeli
AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Serkan Bahadır’ın da uzun süredir özellikle mahalle bazlı sorunlar ve kentsel dönüşüm başlıklarında saha çalışmaları yürüttüğü görülüyor.
Bahadır’ın resmi çalışmalarında Başıbüyük ve Esenkent başta olmak üzere mahalle ziyaretleri ve vatandaşların sorunlarının ilgili kurumlara taşınmasına yönelik çalışmalar yer alıyor. AK Parti Maltepe teşkilatının kendi yayınlarında da mahalle bazlı sorunların tespit edilerek çözüm süreçlerinin takip edildiği belirtiliyor.
Üstelik Bahadır'ın geçmişinde Maltepe Belediyesi AK Parti Meclis Üyeliği döneminde İmar, Toplu Konut ve Gecekondu ile Deprem ve Doğal Afetler Komisyonlarında görev yapmış olması, kentsel dönüşüm dosyasına yabancı olmadığını da gösteriyor.
Maltepelinin artık “kim görüştü?” değil, “kim çözdü?” demesi gerekiyor
Bugün gelinen noktada siyasi partilerin birbirlerinin çalışmalarını sahiplenip sahiplenmediği tartışmasından daha önemli bir mesele var:
Başıbüyük ne zaman dönüşecek?
Esenkent’te vatandaş ne zaman güvenli konutuna kavuşacak?
Belediyenin elindeki alanla ilgili Bakanlık ve TOKİ ile yaşanan sorun ne zaman çözülecek?
Maltepe Belediyesi'nin kendi yönetmeliğinde de Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün görevleri arasında TOKİ ve ilgili kamu kurumlarıyla yürütülecek dönüşüm süreçleri açıkça yer alıyor.
Dolayısıyla mesele, bir kurumun diğerine gidip gitmemesinden çok daha büyük.
Şimdi gözler Başkan Köymen’de
Başkan Köymen’in son görüşmeleri gerçekten yeni bir çözüm sürecinin başlangıcıysa, bunun karşılığı somut bir protokol, arazi sorununun çözülmesi, TOKİ ile net bir takvim ve vatandaşın önüne konulacak bir proje olmalı.
Aksi halde Maltepelilerin kafasında şu soru kalmaya devam edecek:
Yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm dosyası gerçekten çözülmek için mi yeniden açıldı, yoksa siyasi olarak “çalışılıyor” görüntüsü vermek için mi?
Çünkü Maltepe artık ziyaret fotoğrafı değil, dönüşüm takvimi bekliyor.
Ve vatandaşın görmek istediği şey artık çok net:
Kim gitti, kim geldi değil; kim çözdü?
Maltepelinin artık makam kapılarında çekilen fotoğraflara değil, imzalanan protokollere; açıklamalara değil, başlayan inşaatlara; verilen sözlere değil, teslim edilen konutlara ihtiyacı var.
Çünkü yıllardır kentsel dönüşüm bekleyen vatandaş için önemli olan, hangi kurumun kapısının çalındığı değil, o kapıdan hangi sonuçla çıkıldığı.
Vatandaş sosyal medyada fotoğraf görmek istemiyor.
Vatandaş sonuç istiyor. Çünkü Maltepelinin artık görmek istediği şey ziyaret fotoğrafları değil; çözülmüş dosyalar, net takvimler ve başlayan projeler.